Stockholm, Sweden

Stockholm är Sveriges huvudstad[5] samt landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum. Det är Sveriges såväl som hela Nordens folkrikaste tätort.

Stockholm utgörs av bebyggelsen i Stockholms kommun (Stockholms stad) som är den centrala delen av tätorten Stockholm. Stockholm är centralort för kommunen, residensstad i Stockholms län och stiftsstad i Stockholms stift. Stockholm har drygt 900 000 invånare och är den av Sveriges städer som besöks av flest utländska besökare, med över en miljon per år.[6]

Staden grundades som senast under tidigt 1200-tal. Placeringen på öarna där Mälaren har sitt utlopp i Östersjön, på gränsen mellan landskapen Uppland och Södermanland, var strategisk både ur försvars- och handelssynpunkt. Det bidrog till att Stockholm snabbt utvecklades till att få en ledande roll i Sveriges försvar och bli landets största och viktigaste handelsplats. Rollen som Sveriges förvaltningscentrum och officiell huvudstad[7] befästes genom 1634 års regeringsform, då kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning samlades till staden.

I den östligaste delen av Stockholm börjar det vidsträckta område med över 30 000 öar som kallas Stockholms skärgård, en av världens mest örika sammanhängande skärgårdar. År 1998 utnämndes Stockholm kommun till Europas kulturhuvudstad och år 2010 var staden Europas miljöhuvudstad.