Shima Niavarani Actress

Shima Niavarani fick sitt genombrott 19 år gammal med föreställningen Autodidakt i enmansakt för vilken hon stod för regi, medverkan, scenografi, musik, kostym och ljussättning. Hon turnerade med föreställningen i över ett år och för arbetet mottog hon flera priser. Hon är mest känd för sin egen solomusikal Shima Niavarani är en Übermensch som sändes i SVT 2010 och för sin roll “Maiken” i TV4-serien Allt faller som regisserades av Henrik Schyffert.

Shima Niavarani på scen med Gerhard Hoberstorfer och Leif Andrée, Kulturhuset, Stockholm januari 2013.
Hon har spelat på Dramaten, Stockholms Stadsteater, Södra Teatern, Radioteatern, Riksteatern, m.fl. Under 2007 spelade hon huvudrollen som änkan Queck i Bertolt Brecht:s Bageriet. För regin stod Lars Rudolfsson[1]. Våren 2008 spelade hon huvudrollen som Hedvig i Göran Tunströms “Tjuven” som sattes upp av Linus Tunström på Uppsala stadsteater. Sedan dess har Niavarani spelat flera rosade huvudroller på Uppsala Stadsteater, bland annat i Drottning Kristina i regi Farnaz Arbabi, Rigoletto av Victor Hugo som regisserades av Mellika Melani, Knutby av Malin Lagerlöf som regisserades av Eva Dahlman.

I Dagens Nyheters årskrönika för teateråret 2009 blev Niavarani omnämnd för sin minnesvärda insats i Drottning Kristina, ”en unik komedi-tragedienne”.

I november 2009 satte hon upp solomusikalen Shima Niavarani är en Übermensch på Södra Teatern som hon skrev, regisserade och gjorde scenografi till. DN:s På Stan utnämnde henne till en av 50 Stockholmshjältar i samband med detta. Föreställningen vann tävlingen Puls på Sverige som är SVT:s biennal, i samarbete med Dramaten, för nyskapande dramatik. 2010 spelades den på Dramatens stora scen, filmades för SVT och sändes i oktober i SVT2.

För “Shima Niavarani är en Übermensch” och “Drottning Kristina” utnämnde scenkonsttidningen Nummer.se henne till Årets Lucia.

Shima Niavarani har även agerat i film och tv, till exempel en av huvudrollerna i Simon Stahos långfilm “Kärlekens Krigare”. I Dagens Nyheter fick hon utmärkelsen “En av morgondagens filmstjärnor” [2]. Hon har även medverkat i TV-produktioner som SVT:s julkalender “Gyllene Knorren”, Livet i Fagervik, samt varit återkommande panelmedlem i SVT:s Gomorron Sverige och i TV4 Nyhetsmorgon som söndagssnackare.

Hon är även känd för sina humorkaraktärer som kan återfinnas i bland annat P3 Humors “Lilla Al Fadji”, “Bröllopsreportern” och “Humorhimlen”. Därtill även dramatiska radioteaterproduktioner såsom den suggestiva erotiska versionen av “Rödluvan och vargarna” av Angela Carter där Niavarani gjorde ett omtalat porträtt av Rödluvan, vilket ledde produktionen till Grand Prix Berlin.

I augusti 2012 var hon sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Hon har varit skådespelare på Dramaten där hon spelade föreställningen Tjuvar av den tyska dramatikern Dea Loher. 2013 spelade hon Maiken i TV-serien Allt faller.

Shima Niavarani är syster till Shebly Niavarani, också han skådespelare. De arbetar båda för närvarande på Stockholms Stadsteater.

Den 22 juli 2014 deltog hon i Allsång på Skansen och sjöng två låtar. En av dessa var hennes egenskrivna låt “Shimmy Shimmy Shimmy Shine”. Hon har också deltagit i Parlamentet och hon deltog den 1 mars 2015 i Så ska det låta.