Petra Mede Actress

From Wikipedia
Petra Maria Mede, född 7 mars 1970 i Högalids församling, Stockholm, är en svensk ståuppkomiker, programledare, skådespelare och författare. Hon är dotter till Klas Mede.

Innehåll [dölj]
1 Biografi
2 Karriär
3 TV-framträdanden
4 Filmografi
5 Referenser
6 Externa länkar
Biografi[redigera | redigera wikitext]
Medes mormor hörde till dansfamiljen Tropp och var brorsons dotter till syskonen Oscar, Anna och Sven Tropp.[1]

Mede växte upp i Partille utanför Göteborg, men är bosatt i stadsdelen Bromma i Stockholm. Hon utbildade sig till balettdansare på Balettakademien men skadade sig allvarligt i ryggen som 20-åring och tvingades sluta. Hon var sedan långtidssjukskriven under ett decennium.[2] Efter det studerade hon till stockholmsguide och jobbade med det ett tag, innan hon slog igenom som komiker.

Petra Mede har även en fil. kand. med franska som huvudämne.[3]

Tillsammans med sin sambo Mattias Günther har hon en dotter född 2012.[4]

Karriär[redigera | redigera wikitext]
Petra Medes offentliga karriär tog fart efter medverkan i en amatörtävling i ståuppkomik våren 2005. För 2007 blev hon utsedd till bästa nykomling[5] och 2009 till årets kvinnliga komiker på Svenska Stand up-galan.

Petra Mede är känd bland annat från TV-programmen Morgonsoffan, Parlamentet, Hjälp!, Cirkus Möller och Högklackat. Hon har även uppträtt på Stockholm Live och varit gäst i pratprogrammen Robins, Doreen 21.30, Skavlan och Rakt på med K-G Bergström. 2010 fick Mede sin egen talkshow Petra Mede Show på TV3.

Petra Mede som programledare under Melodifestivalen 2009.
Petra Mede har lett flera stora galor och direktsända program. Hon ledde QX Gaygala 2009 liksom Guldbaggegalan 2011 och 2012. Petra Mede tog 2009 över som programledare för Melodifestivalen, efter att Kristian Luuk lett programmet i två år. Den 28 januari 2013 meddelade Christer Björkman på en presskonferens att Petra Mede skulle komma att leda Eurovision Song Contest 2013 i Malmö.[6] Det var första gången på flera år som programmet endast hade en programledare.

2013 var hon julvärd i SVT.

Petra Mede, våren 2013. Hon fick en stor internationell publik som programledare under Eurovision Song Contest 2013.
I september 2008 gav Mede och Anna Granath ut boken Mer självkänsla än du kan hantera.