Björn Kjellman, Actor

Kjellman är uppvuxen i Trelleborg och Vellinge. 1983–1987 utbildade han sig på Teaterhögskolan i Malmö. Han scendebuterade 1986 på Stockholms stadsteater i pjäsen Affären Danton. Han har spelat flera huvudroller i populära svenska filmer, såsom Adam & Eva, Vägen ut och Klassfesten.

Han är också mycket kunnig om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.[1] I Melodifestivalen 2006 medverkade han själv och framförde balladen “Älskar du livet” som slutade på en 9:e plats (näst sist) i finalen.

1996 vann han pris för bästa manliga musikalartist för sin insats i pjäsen Little Shop of Horrors. 2004–2006 spelade han Charlotte von Mahlsdorf i pjäsen Jag är min egen fru på Stockholms stadsteater. 2007–2008 gjorde han även huvudrollen i en uppsättning av Don Juan i Soho, även den på Stockholms stadsteater. 2000 vann han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll i Vägen ut.

Filmografi
1985 – Jane Horney (TV-serie)
1986 – Bröderna Mozart
1987 – Hip hip hurra!
1988 – Råttornas vinter
1990 – Skyddsängeln
1991 – Riktiga män bär alltid slips
1991 – Fasadklättraren (TV-serie)
1991 – Den goda viljan (TV-serie)
1991 – Joker
1992 – En komikers uppväxt (TV-serie)
1992 – Svart Lucia
1994 – Frihetens skugga (TV-serie)
1994 – Bara du & jag
1995 – Hundarna i Riga
1995 – Lust och fägring stor
1997 – Adam & Eva
1997 – Skärgårdsdoktorn (TV-serie)
1997 – Pelle Svanslös
1998 – Zingo
1998 – Ett småkryps liv (röst till Flip)
1999 – Vägen ut
2000 – Livet är en schlager
2000 – Hundhotellet (röst till Ke Ping)
2001 – Pelle Svanslös och den stora skattjakten
2001 – Så vit som en snö
2002 – Klassfesten
2003 – Se till vänster, där går en svensk
2004 – Populärmusik från Vittula
2004 – Hip hip hora!
2005 – Madagaskar (film) (röst till Alex)
2008 – Madagaskar 2 (röst till Alex)
2008 – Pälsen
2009 – Oskar, Oskar
2010 – Fyra år till
2010 – Himlen är oskyldigt blå
2011 – Kyss mig
2011 – Försvunnen
2012 – Nobels testamente
2012 – Prime Time
2012 – Studio Sex
2012 – Den röda vargen
2012 – Livstid
2012 – En plats i solen
2012 – Torka aldrig tårar utan handskar (TV-serie)

Comments are closed.